kuchnia holenderska

   Myśląc o kuchni holenderskiej myśli się przede wszystkim o żółtych serach, a to przecież nie wszystko, co Holendrzy mają do zaproponowania.
   Warzywem narodowym Holendrów jest... por. To popularne u nich warzywo jest jednym ze składników najpopularniejszej holenderskiej zupy z grochu, tzw. erwtensoep. Innym warzywem cieszącym się sporym zainteresowaniem jest cykoria. W kuchni holenderskiej znajduje się wiele przepisów na dania z cykorią, przede wszystkim na sałatki, zapiekanki i tarty. Szczególne miejsce zajmuje też szparag. Nazywany tu jest nawet białym złotem. Pierwsze zbiory szparagów są co roku niecierpliwie wyczekiwane, a na półkach w księgarniach znajdziemy książki kucharskie tylko i wyłącznie im poświęcone. Najpopularniejsza wśród Holendrów jest zupa-krem albo gotowane szparagi podane z jajkiem i plastrami szynki lub kawałkami pieczonego łososia.
   Jednym z najczęściej kupowanych produktów w holenderskich supermarketach są gotowe mieszanki sałat. Sprzedawane są one w specjalnie do tego przeznaczonych foliowych woreczkach oraz w różnych wariantach kompozycyjnych. Jedna porcja składa się zazwyczaj z mieszanki kawałków kilku albo nawet kilkunastu rodzajów sałat, gotowych do spożycia. Można tam znaleźć np. sałatę masłową, rzymską, lodową. Ponadto, oprócz mieszanek sałat niezwykle popularne są różnego rodzaju mieszanki warzywne na zupę i do dań z woka, składające się z już umytych, obranych i pokrojonych kawałków, wymieszanych w odpowiednich proporcjach.
   Nie można też zapominać, że ze względu na nadmorskie położenie kuchnia holenderska była i jest bogata w ryby i owoce morza. 


Komentarze

Popularne posty