olej z pestek winogron

   Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion winogron (które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina), najczęściej z użyciem wysokiej temperatury i rozpuszczalników organicznych, gdyż samo mechaniczne wyciskanie jest zbyt mało efektywne. Obecnie nowoczesne technologie pozwalają na pozyskiwanie olejów nawet z tak mało oleistych nasion, jak właśnie pestki winogron czy malin.


właściwości i zastosowanie:

- ma ma jasnożółtą barwę, jest przezroczysty, nie zawiera osadów
- posiada bardzo łagodny smak, jest praktycznie bezsmakowy i bezzapachowy
- zawiera sporo witaminy E
- w przeciwieństwie do winogron, olej z pestek tych owoców nie ma tak wielu zdrowotnych właściwości
- zawiera prawie wyłącznie kwasy omega-6 (ok.70%) przy znikomej ilości omega-3 (0,1%); rekomendowane przez specjalistów proporcje spożycia omega-6 do omega-3 wynoszą od 1:1 do 10:1, natomiast w oleju z pestek winogron wynosi ona 700:1
- w związku z niekorzystną proporcją kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 spożywanie oleju z pestek winogron może się przełożyć negatywnie na stan zdrowia
- nie nadaje się do smażenia mimo wysokiej temperatury dymienia (tłuszcze do smażenia powinny zawierać maksymalnie 15% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w oleju z pestek winogron jest ich blisko 70%)
- można go używać jako dodatek do sałatek, ale należy go używać jedynie jako dodatku a nie podstawowego oleju w diecie
- często jest używany w kosmetologii
- świetnie nadaje się do nawilżania skóry, pomaga zmniejszyć zmarszczki i pozbyć się wyprysków, a w postaci maski poprawia kondycję przesuszonych i łamliwych włosów


Komentarze

Popularne posty