kukurydza
Kukurydza kojarzy się z Meksykiem i nie bez powodu. Obok fasoli i papryki stanowi większość dań kuchni meksykańskiej. Jest także składnikiem codziennego menu mieszkańców Gwatemali, Hondurasu, Kostaryki, Panamy, Peru, Salwadoru, czy Nikaragui. Dodaje się ją do dań mięsnych i warzywnych, zup, przyrządza się z niej różne farsze. Ze świeżych ziaren piecze się ciasto, a młode kolby zapieka się z masłem albo gotuje, bądź grilluje (to głównie w USA). Ponadto jest najważniejszym składnikiem atoli, czyli napoju z kukurydzy, chili, miodu i brązowego cukru z trzciny, który jest bardzo popularny w Meksyku i krajach Ameryki Środkowej.
- zawiera witaminy z grupy B, A, E, K, D oraz niewielkie ilości witaminy C
- zawiera potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, sód, jod, cynk, selen, wapń, mangan
- zwiększa odporność
- przedłuża młodość
- broni przed działaniem wolnych rodników
- pomaga chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
- mąka kukurydziana nie zawiera glutenu
- to przede wszystkim dodatek wielu dań
- w przemyśle spożywczym to: mąka kukurydziana, olej, czy kasza
- z jej odpadów wytwarza się syrop glukozowo-fruktozowy
właściwości:
- zawiera witaminy z grupy B, A, E, K, D oraz niewielkie ilości witaminy C
- zawiera potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, sód, jod, cynk, selen, wapń, mangan
- zwiększa odporność
- przedłuża młodość
- broni przed działaniem wolnych rodników
- pomaga chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
- mąka kukurydziana nie zawiera glutenu
zastosowanie:
- to przede wszystkim dodatek wielu dań
- w przemyśle spożywczym to: mąka kukurydziana, olej, czy kasza
- z jej odpadów wytwarza się syrop glukozowo-fruktozowy
Komentarze
Prześlij komentarz