wasabi
Wasabi produkuje się z obranego ze skórki, surowego, startego korzenia zielonolistnej rośliny z rodziny kapustowatych, rosnącej w Azji (głównie w Japonii, Korei i na Tajwanie). W naturze roślina ta rośnie na brzegach czystych górskich strumieni, stale obmywana płynącą wodą. W smaku przypomina chrzan, tyle że znacznie ostrzejszy.
Wasabi od wieków było uważane za skuteczny lek na zatrucia pokarmowe. Przyprawę tę podawano jako dodatek do dań przygotowywanych z surowych składników, przede wszystkim do ryb. Dlatego też i dzisiaj jest głównym dodatkiem smakowym do sushi.
Wasabi od wieków było uważane za skuteczny lek na zatrucia pokarmowe. Przyprawę tę podawano jako dodatek do dań przygotowywanych z surowych składników, przede wszystkim do ryb. Dlatego też i dzisiaj jest głównym dodatkiem smakowym do sushi.
Komentarze
Prześlij komentarz