soja - właściwości

   Soja jest jednoroczną rośliną strączkową; znana od tysiącleci na Dalekim Wschodzie, na początku XX wieku rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty.  
  • zapobiega schorzeniom układu krążenia 
  • ziarna soi zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także izoflawony i koenzym Q, które to wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi 
  • obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które uczestniczą w regulacji gospodarki cholesterolowej oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów
  • soja chroni układ krążenia przed rozwojem miażdżycy, jak również łagodzi jej skutki
  • obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • izoflawony poprawiają mineralizację kości (hamuje rozwój osteoporozy)
  • białko sojowe (w porównaniu z białkiem zwierzęcym) powoduje mniejsze straty wapnia z moczem
  • stosowanie diety sojowej łagodzi objawy klimakterium
  • chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów
  • zwiększa odporność organizmu
  • jest źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E
  • zawiera kwas foliowy, a także takie pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, magnez, cynk oraz wszystkie niezbędne aminokwasy
  • łagodzi objawy opryszczki
  • wspomaga dietę niskocholesterolową 
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • pomaga utrzymać linię
  • stanowi alternatywę dla osób z nietolerancją laktozy

Komentarze

Popularne posty