soja - właściwości
Soja jest jednoroczną rośliną strączkową; znana od tysiącleci na Dalekim Wschodzie, na początku XX wieku rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty.
- zapobiega schorzeniom układu krążenia
- ziarna soi zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także izoflawony i koenzym Q, które to wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
- obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które uczestniczą w regulacji gospodarki cholesterolowej oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- soja chroni układ krążenia przed rozwojem miażdżycy, jak również łagodzi jej skutki
- obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- izoflawony poprawiają mineralizację kości (hamuje rozwój osteoporozy)
- białko sojowe (w porównaniu z białkiem zwierzęcym) powoduje mniejsze straty wapnia z moczem
- stosowanie diety sojowej łagodzi objawy klimakterium
- chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów
- zwiększa odporność organizmu
- jest źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E
- zawiera kwas foliowy, a także takie pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, magnez, cynk oraz wszystkie niezbędne aminokwasy
- łagodzi objawy opryszczki
- wspomaga dietę niskocholesterolową
- zapobiega kamicy żółciowej
- pomaga utrzymać linię
- stanowi alternatywę dla osób z nietolerancją laktozy
Komentarze
Prześlij komentarz