oliwki - kilka faktów
- oliwa z oliwek zawiera wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (które obniżają cholesterol), a także magnez, żelazo, wapń i jod oraz witaminy, głównie A i E; dobroczynnie wpływa na serce (chroni je i naczynia krwionośne przed miażdżycą); jest podawana przy nadkwasocie i wysokim ciśnieniu; zaleca się ją w chorobach żołądka i kamicy żółciowej, jest lekko przeczyszczająca
- stosowanie oliwy z oliwek na zewnątrz ciała chroni przed odmrożeniami, łagodzi podrażnienia skóry i goi rany po ukąszeniach
- miąższ oliwek zawiera dużo tłuszczu (niektóre odmiany do nawet 40%), pewne ilości białka, cukru oraz witaminy
- w starożytności nazywano oliwę z oliwek "płynnym złotem" i wykorzystywano praktycznie do wszystkiego:
- używano jej do namaszczania ciał
- oświetlano nią pomieszczenia
- oświetlano nią pomieszczenia
- traktowano jak balsam, którym smarowano ciało i włosy
- utrwalano nią zapach pachnideł
- stosowano w kuracjach medycznych
- drzewo i gałązki były symbolem pokoju i dobrobytu
- nagrodą dla najszybszego biegacza na olimpiadzie była gałąź drzewa oliwnego
- korzystano z drewna, do dziś cieszącego się popularnością
- owoce oczywiście służyły do jedzenia (były jedzone na surowo, marynowane i smażone na słodko)
- w starożytnym Rzymie rolnik zajmujący się uprawą oliwek był zwolniony ze służby wojskowej
- oliwą uiszczano podatki dla cenzorów
- najlepsze gatunki oliwy pochodzą z Francji, Grecji i Włoch
- plon z jednego drzewa to 20-30 kg owoców, lecz tylko 10% jest wykorzystywane na przetwory - pozostała część jest przeznaczona na produkcję oliwy
- drzewa owocują co drugi rok, lecz owoce z jednego drzewa można zbierać przez 200 lat, stąd tureckie powiedzenie: "winorośl sadzimy dla nas samych, figi dla synów, a oliwki dla naszych wnuków"
- prawie cała światowa produkcja oliwek koncentruje się w rejonie Morza Śródziemnego - obszar ten dostarcza rocznie około 13 mln ton, z czego najwięcej, bo 4 mln ton przypada na Hiszpanię, 3 mln na Włochy, 1,5 mln ton na Grecję, a Portugalia, Turcja i Tunezja dają około miliona tony rocznie, z kolei z Maroka jest dostarczanych 0,5 mln tony
Komentarze
Prześlij komentarz