kuchnia argentyńska
Argentyna to przede wszystkim wołowina. Jedna z najlepszych na świecie. To właśnie ten rodzaj mięsa, serwowany w nieskończenie wielu wariacjach, jest dumą argentyńskich kucharzy. Ale w Argentynie popularnością cieszy się także mięso wołowe. Nieodłącznym elementem lokalnych grillów jest chorizo - aromatyczna, pikantna kiełbasa.
Co ciekawe, kraj ten na dużą skalę eksportuje duże ilości plonów rolnych. Wydawać by się więc mogło, że wegetarianie i weganie będą mieć prawdziwy ból głowy z nadmiaru możliwości. Nic bardziej mylnego. Najpopularniejsze warzywa to cebula i ziemniaki, pojawiają się też platany i różne odmiany batatów. I to w zasadzie na tyle.
Jak nie mięso, to mąka pszenna i wszystko, co można z niej zrobić: a więc hybrydę bagietki i chleba tostowego albo medialunas - czyli połączenie croissanta i baklavy, a ponadto makarony i ciasto na pizzę lub empanadas. Do przyrządzenia 2 ostatnich potrzebny jest jeszcze 3 składnik: argentyńska mozzarella (często określana po prostu jako queso lub muzarella).
O czym warto wiedzieć jadąc do Argentyny? Na przestrzeni wieków była ona celem emigrantów z niemal całego świata, a wśród nich znaleźli się także Włosi. Do Ameryki Południowej przyjeżdżali głównie rolnicy i to właśnie oni zapoczątkowali tradycję uprawy winorośli i produkcji wina. Obecność Włochów oczywiście pozostawiła po sobie kulinarny ślad, ale ich dania, po latach ewolucji, już nie przypominają oryginałów.
W Argentynie dużą popularnością cieszą się dania z makaronem, ale nie dość, że jest on rozgotowany, to sosy są niedoprawione i ciężkie, najczęściej pomidorowe lub serowo-śmietanowe. Także pizza fugazzeta to nie jest typowa pizza. W zasadzie to taka pizza na sterydach. W klasycznej postaci jest to pizza z serem i cebulą, która składa się z 2 placków ciasta, pomiędzy którymi znajdują się co najmniej 3 cm argentyńskiej mozzarelli i cebuli. Na wierzchu ląduje to samo, tylko w nieco większej ilości, a po upieczeniu dodaje się masło oraz fainę, czyli placek z ciecierzycy, który wchłania maślano-serowy tłuszcz. Inne pizze są robione na grubym cieście, z dużą ilością nieklasycznych składników, szynką konserwową i toną ciągnącego się sera, ozdobione oliwkami i papryką.
Co do słodkości... W zasadzie dominuje w nich jeden składnik, a mianowicie długo gotowane mleko skondensowane. Dodaje się je do wszystkiego, co słodkie: lodów, ciastek, ciast, croissantów, czekolady. Najpopularniejsze są ciastka alfajores, czyli 2 kruche biszkopty (najczęściej czekoladowe z nutą pomarańczy) przełożone argentyńską masą krówkową i polane czekoladą.
inne ciekawe potrawy to:
- empanadas - to małe, pieczone lub smażone pierożki (albo rogaliki); są przygotowywane z delikatnego, kruchego ciasta, wypełnione bogatym i aromatycznym farszem (może nim być pikantna wołowina, kurczak, roztopiony ser albo szynka, często z dodatkiem warzyw dla smaku)
- locro - to sycący, rozgrzewający gulasz, który jest przygotowywany z różnych rodzajów mięs, jak argentyńska wołowina, wieprzowina, a nawet kiełbasa, do tego dodaje się mieszankę nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica i fasola oraz kukurydza; nieodłącznymi dodatkami są także dynia, ziemniaki i przyprawy
- humitas - to farsz, który jest przygotowywany z młodej kukurydzy, której ziarna są mielone albo ucierane na gładką masę, a następnie mieszane z cebulą, masłem, papryką i innymi przyprawami; farsz jest z kolei owijany w liście kukurydzy, tworząc w ten sposób pakiecik, który następnie jest gotowany jest na parze
- milanesa - to cienko rozbity kotlet argentyński, najczęściej z wołowiny lub kurczaka, obtoczony w przyprawach i bułce tartej, a następnie smażony na złoty kolor
- medialunas - to argentyńskie criossanty serwowane na słodko albo na słono






Komentarze
Prześlij komentarz