malinojeżyna
Malinojeżyna to roślina należąca do rodziny różowatych. Ten długowieczny krzew owocowy, który powstał z połączenia 2 gatunków: maliny właściwej oraz jeżyny krzewiastej, z powodzeniem nadaje się do ogrodu. Wprawdzie kwitnie dość późno, bo w czerwcu, ale za to owoce owoce pojawiają się bardzo szybko, od lipca do sierpnia.
Owoce są duże, podłużne, w odcieniach ciemnej czerwieni, podobne do owoców jeżyny, ale w smaku przypominają owoce malin. Można je spożywać bezpośrednio z krzewu lub też dodawać do domowych przetworów.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera cenne flawonoidy, takie jak antocyjany
- jest bogata w błonnik, witaminę C i kwas foliowy
- ma sporo żelaza
- to doskonałe źródło antyoksydantów
- świetnie działa na układ trawienny; można przechowywać ją w zamrażarce przez okrągły rok od zamrożenia i wykorzystywać przy problemach żołądkowych
- spożywana w niewielkich ilościach wpływa korzystnie na bóle brzucha i biegunkę
- korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, obniżając go
- spożywanie jej przyspiesza proces gojenia się ran, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- liście nadają się do żucia, zapobiegają nadwrażliwości dziąseł i ich krwawieniu
- z owoców można wykonywać mrożonki, bardzo smaczne soki, dżemy i nalewki
Komentarze
Prześlij komentarz