karaś
Karaś to średniej wielkości ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Występuje w Europie za wyjątkiem zlewiska Oceanu Lodowatego, północnej Szkocji, Irlandii, zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego, południowych i środkowych Włoszech oraz zachodniej części Bałkanów, a także w dorzeczach większych rzek syberyjskich aż po Lenę.
Uwaga. Wybierając karasie jako element diety, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Ryby pochodzące z dzikich łowisk mogą być narażone na zanieczyszczenia środowiskowe, co ma swoje odzwierciedlenie w ich mięsie. Z kolei karasie z hodowli, choć kontrolowane pod kątem jakości, mogą być karmione paszami nie zawsze odpowiadającymi ich naturalnej diecie. Dlatego przy wyborze karasi warto szukać tych pochodzących z czystych, sprawdzonych źródeł.
właściwości i zastosowanie:
- jest bogaty w wysokiej jakości białko
- dostarcza cennych kwasów tłuszczowych omega-3
- znajdują się w nim witaminy z grupy B, D, A, a także takie minerały jak potas, selen, fosfor, magnez
- to niskokaloryczna ryba o niskiej zawartości tłuszczu
- można go smażyć, piec, panierować, grillować w folii oraz wędzić lub podać w zalewie octowej
- nadaje się też na zupę rybną
Komentarze
Prześlij komentarz