różowa czekolada
Różowa czekolada - inaczej rubinowa czekolada, została wyprodukowana po raz pierwszy przez szwajcarską firmę Barry Callebaut, która słynie z wysokiej jakości wyrobów z ziarna kakaowego.
Różowa czekolada swoją światową premierę miała w 2017 roku w Szanghaju, a do sprzedaży na szeroką skalę trafiła na początku 2018. Choć wydaje się to dość nieprawdopodobne, nie zawiera żadnych barwników. Wykonana jest wyłącznie z naturalnych surowców. Nie każdy wie, że ostatni nowy rodzaj czekolady - białej - wynaleziono 80 lat temu.
Do produkcji tej czekolady nie użyto żadnych sztucznych barwników! Jej różowy kolor jest w 100% naturalny. Pochodzi on z niesfermentowanych lub fermentowanych nie dłużej niż 3 dni ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać rubinowo-fioletowego koloru.
Ziarna te są specjalnie sprowadzane z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
Dzięki temu, że ruby chocolate jest wykonana z naturalnych składników, bez dodatku sztucznych barwników, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Co więcej, naturalne barwniki w niej występujące mają właściwości prozdrowotne - pomagają bowiem zwalczać wolne rodniki, które m.in. przyspieszają proces starzenia się organizmu. Poza tym różowa czekolada, dzięki bardzo dużej zawartości kakao, jest bogata w magnez i polifenole. Jednak należy pamiętać, że jest ona dość kaloryczna.
Różowa czekolada bardzo różni się w smaku od zwykłej czekolady. Koneserzy doszukują się w niej słodkiego smaku z delikatnym kwaśnym posmakiem. Wyczuwalny jest także lekko owocowy aromat, przypominający owoce leśne, w szczególności jagody. Angus Kennedy, ekspert w dziedzinie czekolady, mówi, że smakuje ona orzeźwiająco i ma delikatną kremową teksturę.
Komentarze
Prześlij komentarz