pierogi, pierogi

     Pierogi to nic innego jak cienkie ciasto wypełnione farszem. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... podawane na słodko albo na ostro. W zależności od kraju, mogą różnić się składem farszu. Oto kilka przykładów ze świata:

  • chinkali - > pierogi z Gruzji; to cieniutko rozwałkowane, delikatne ciasto, misternie zwijane w zgrabną sakiewkę; są nadziewane surowym mięsem baranim i wieprzowym, doprawionym ziołami; podczas gotowania wewnątrz pierożków powstaje aromatyczny rosół; chinkali należy złapać za czubek, nadgryźć, wypić bulion i zjeść resztę 


  • empanady - > pierogi z Ameryki Południowej; są szczególnie popularne w Argentynie i Chile; przyrządza się je z ciasta pierogowego, francuskiego lub drożdżowego, a faszeruje mięsem wołowym, kurczakiem, kukurydzą, cebulą, oliwkami, fasolą, chilli...; smaży się je w oleju lub piecze na złoty kolor i podaje z pomidorową salsą


  • greckie - > są trójkątne, wypełnione fetą i ziołami, chociaż czasami do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia; powstają z ciasta filo; piecze się je na złoty kolor, po czym podaje albo na gorąco, albo na zimno


  • kołduny - > pierogi z Litwy; to cienkie ciasto wypełnione farszem z surowej wołowiny, wołowego łoju i cebuli, a doprawione czosnkiem i jałowcem, chociaż nadziewa się je także cielęciną, baraniną, śledziami lub grzybami; gotuje się je w rosole albo piecze; można je podawać w rosole, barszczu albo jako samodzielne danie z omastą bądź sosem; im bardziej wprawny kucharz, tym kołduny powinny być mniejsze


  • polskie - > to cienko rozwałkowane ciasto z mąki, wody i jajek ze szczyptą soli; w zależności od farszu możemy wyróżnić: pierogi ruskie (nadziewane twarogiem i ziemniakami, typowa potrawa Lubelszczyzny i Kresów Wschodnich), z serem, ziemniakami oraz suszoną miętą pieprzową (popularne w niektórych regionach Lubelszczyzny), a także pierogi z kapustą i grzybami, z serem, ze szpinakiem, soczewicą czy z owocami; można je gotować albo smażyć


  • ravioli - > pierogi włoskie; są nieduże, okrągłe albo kwadratowe o dekoracyjnie wyciętych brzegach; najczęściej są nadziewane serem ricotta, mięsem, lub warzywami (szpinakiem, dynią); można je serwować np. z masłem szałwiowym lub w sosie pomidorowym; Włosi zwykle zjadają je na obiad lub kolację


  • samosy - > pierogi indyjskie; mają stożkowaty kształt i są wypełnione farszem z soczewicy, warzyw lub sera panir; są doprawiane kozieradką, kolendrą i kminkiem; smaży się je w głębokim tłuszczu


  • wontony - > pierogi chińskie; są przygotowywane z mąki pszennej zaparzanej wrzątkiem; wypełnia się je farszem z wieprzowiny, ostryg lub krewetek, a formuje w kształt sakiewek i gotuje na parze; podaje się je z sosem sojowym jako samodzielne danie lub jako dodatek do zupy

Komentarze

Popularne posty