olej marula
Olej marula jest pozyskiwany z nasion owoców drzewa marula, które naturalnie rośnie w Afryce Południowej i na Madagaskarze. Owoc jest ulubionym przysmakiem słoni, dlatego drzewo marula nazywa się także „drzewem słoni”.
Proces wytwarzania oleju zazwyczaj odbywa się poprzez tłoczenie na zimno, co pozwala zachować jego wszystkie wartości odżywcze. Olej marula ma jasnożółty kolor i delikatny, orzechowy zapach. To tak zwany olej suchy, który szybko się wchłania, nie pozostawiając na długo tłustego filmu na skórze.
właściwości i zastosowanie:
- w jego składzie znajdują się: antyoksydanty i fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy i linolowy oraz witaminy, zwłaszcza witaminę C i E
- głęboko nawilża skórę, co czyni go idealnym środkiem do pielęgnacji suchej i odwodnionej cery
- nie jest komedogenny, nie zatyka porów
- wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
- przenika przez warstwę lipidową skóry i wzmacnia jej barierę ochronną, podobnie wpływa na włosy, chroniąc je przed utratą wilgoci
- chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- może wspomagać procesy gojenia skóry, minimalizować blizny oraz zmniejszać podrażnienia
- stosowany regularnie może pomóc zmniejszyć plamy potrądzikowe, przebarwienia i stany zapalne skóry
- nakładany na włosy wspomoże ich odbudowę po koloryzacji lub nieumiejętnej stylizacji
- znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce - zarówno jako samodzielny produkt, jak i składnik wielu preparatów
- może być stosowany bezpośrednio na skórę (także obszar pod oczami) jako serum nawilżające (wystarczy nanieść kilka kropel na oczyszczoną skórę twarzy i delikatnie wmasować)
- działa doskonale jako maska do włosów lub serum na końcówki - zapobiega ich rozdwajaniu
- wzmacnia strukturę włosów, nadaje im blask i elastyczność
- jest idealny do masażu, gdyż nawilża skórę i relaksuje mięśnie
- jako naturalny balsam do ust zapobiega pękaniu i wysuszaniu delikatnej skóry
- można go stosować zarówno na dzień, jak i na noc





Komentarze
Prześlij komentarz