kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska słynie przede wszystkim z potraw typu fast food, jak frytki smażone na głębokim tłuszczu, cheeseburgery, grillowane skrzydełka kurczaka w sosie barbecue, nuggetsy oraz słodycze typu brownie, milkshake czy pączki z dziurką. Tradycyjna kuchnia w stylu amerykańskim jest kaloryczna i przyrządzana szybko. Na jej ukształtowanie wpłynęły m.in. sposób odżywiania dawnych plemion indiańskich oraz przenikanie się kuchni meksykańskiej, chińskiej, europejskiej, a zwłaszcza włoskiej i żydowskiej. Jest też wynikiem dużego tempa, w jakim żyją Amerykanie i odległości do pokonania. Stąd pojawiła się potrzeba szybkich dań, które można zabrać ze sobą do samochodu lub zjeść w ruchu.
Nie sposób wymienić wszystkich popularnych dań należących do kuchni amerykańskiej. Najbardziej rozpoznawalne są:
- ciasto czekoladowe (brownie) - mocno czekoladowy wypiek, który powstał na początku XX wieku; oryginalne brownie powinno być płynne w środku
- hamburger - to główny przedstawiciel kuchni fast food; składa się z pszennej bułki z sezamem, przygotowanej na ciepło z mięsem, serem oraz warzywnymi dodatkami
- makaron z serem (mac and cheese) - to proste i niewymagające danie, gotowe w kilka lub kilkanaście minut; w USA dostępne jest również w formie mrożonej; wkłada się je wówczas do mikrofalówki i można spożyć już po 2 minutach
- milkshake - to mleczny, zimny napój z dodatkiem lodów oraz różnorodnych owoców, w tym najczęściej bananów, malin i truskawek; równie popularny w wersji czekoladowej
- naleśniki (pancakes) - są znacznie mniejsze w obwodzie i grubsze niż tradycyjne naleśniki serwowane choćby w Polsce; przyrządzane z mąki pszennej, mleka, masła, jajek i proszku do pieczenia, są gęsto polane syropem klonowym
- nuggetsy (chicken nuggets) - to panierowane piersi kurczaka smażone w głębokim tłuszczu; często sprzedawane w barach szybkiej obsługi; podawane ze słodkim keczupem
- pączki (donuts) - charakterystyczne „oponki”, czyli pączki z dziurką w środku; najczęściej sprzedawane w zestawach po 6 lub 12 sztuk i oblane dużą ilością kolorowego lukru (frosting) z kolorowymi posypkami
- sernik (cheesecake) - znany również pod nazwą „sernik nowojorski”; oryginalny przepis zakłada bazę z popularnych ciasteczek typu digestive oraz dodanie do twarogu soku z cytryny, jajek i gęstej śmietany
- szarlotka (apple pie) - to słodki wypiek z nadzieniem jabłkowym i szczyptą cynamonu; cechą charakterystyczną jest kratka na jego powierzchni zrobiona z cienkich pasków ciasta; kawałki szarlotki podawane są na ciepło z gałką lodów waniliowych
- żeberka (ribs) - najczęściej przyrządzane na grillach z wykorzystaniem węgla drzewnego albo samego drewna; podawane ze słodko-pikantnym sosem barbecue
Amerykanie najczęściej spożywają 3 posiłki dziennie oraz przekąski pomiędzy nimi. Śniadanie musi być bardzo obfite, gdyż zapewnia energię na cały dzień. Często składa się z kilku dań. Najczęściej są to naleśniki wykonane z mąki pszennej albo kukurydzianej z sosem klonowym, bądź czekoladowym. Alternatywą jest jajecznica na boczku lub szynce, przegryzana pszenną bułką, bądź tostami posmarowanymi masłem. Do picia na śniadanie często wybiera się sok pomarańczowy, grejpfrutowy albo też kawę ze śmietanką.
Lunche najczęściej spożywane są w przerwie w czasie pracy. Amerykanie wybierają bary i jadłodajnie typu fast food, ale też kanapki na zimno z indykiem czy befsztyki w chlebie. Jako deser jada się kawałek ciasta, muffinkę oraz filiżankę kawy w stylu americano lub latte z syropami smakowymi.
Obiadokolacja jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zazwyczaj jada się ją w towarzystwie osób bliskich. W menu i liczbie dań panuje dość duża swoboda. W większości przypadków są to zupa, drugie danie i deser.
Komentarze
Prześlij komentarz