Przejdź do głównej zawartości
ortosyfon
- Ortosyfon to wiecznie zielony wieloletni półkrzew z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Jego ojczyzną są strefy tropikalne Azji, Afryki i Australii i należy do jednych z najstarszych ziół leczniczych. Krzew ma grube korzenie z tendencją do zdrewnienia, liście są proste, na końcach ząbkowane, ułożone naprzemiennie. Roślina osiąga wysokość, jak i szerokość około 60 cm, ale zdarzają się i dużo, dużo większe krzewy. Kwitnie w sierpniu i we wrześniu białym i filetowym kwieciem, z charakterystycznymi długimi pręcikami, przypominającymi kocie wąsy. Lubi wilgotną glebę i dużo słońca, ale i mrozom się nie poddaje. Obecnie sadzona jest w ogrodach i kwietnikach, gdzie prezentuje się niezwykle okazale.
- Podstawowym surowcem leczniczym są liście, które zbiera się krótko przed zakwitnięciem rośliny lub w jego trakcie. Napary ze świeżych lub suszonych liści mają przyjemny smak i mają właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim wykazują działanie spazmolityczne, bakteriobójcze i moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu, są żółciopędne i zwiększają wydalanie soli kuchennej. Dobre wyniki osiąga się w leczeniu kamieni nerkowych oraz w walce z nadwagą i cellulitem. Pomaga zredukować podwyższony poziom azotu we krwi. Napary z ortosyfonu stosowane są również w ostrych i przewlekłych chorobach nerek i układu moczowego, zwłaszcza tam, gdzie wymagana jest zwiększona diureza (piasek w nerkach, dna moczanowa, kamica nerkowa, nadciśnienie tętnicze).
- Surowiec zawiera flawonoidy, w tym lipofilny flawon sinensetynę oraz olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są seskwiterpeny, jak również związki polifenolowe (pochodne kwasu kawowego), diterpenowe estry (ortosyfon A i B), saponiny triterpenowe (hederageninę) i znaczne ilości substancji mineralnych, głównie soli potasu.
- Roślina ta wykazuje działanie silnie przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, ściągające, przeciwcukrzycowe, antyalergiczne, przeciwbólowe i lekko przeciwskurczowe.
- Uwaga! Napary spożywane przez dłuższy czas mogą powodować obniżenie poziomu sodu w organizmie. Osoby z niewydolnością serca i nerek oraz cukrzycy powinni zachować szczególną ostrożność w jego stosowaniu. Również niektóre leki mogą powodować niepożądane interakcje z tym ziołem.
Komentarze
Prześlij komentarz