mąka migdałowa

   Mąka migdałowa jest otrzymywana przez zmielenie migdałów. Charakteryzuje się słodkim, migdałowym smakiem i białą barwą. Jej właściwości wynikają bezpośrednio z właściwości migdałów, z których powstaje. Jest zatem doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. Poza tym zawiera stosunkowo mało węglowodanów. Dzięki temu może być z powodzeniem wykorzystywana przez osoby będące na diecie o niskiej zawartości węglowodanów czy na diecie ketogenicznej. Ponadto nie zawiera glutenu i jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza i wapnia.
   Mąką migdałową można zastąpić mąkę pszenną w stosunku 1:1,  jednak wypieki z mąki migdałowej będą mniej pulchne.
   Warto wiedzieć, że można ją przygotować samodzielnie w domu. Niezbędne do tego będą oczywiście migdały: łuskane, niełuskane, prażone, całe albo łamane oraz urządzenie do mielenia: blender, młynek do kawy albo młynek do orzechów. 
   W młynku migdały należy zmielić do uzyskania konsystencji proszku. W przypadku używania blendera należy użyć trybu pulsującego, w przeciwnym razie może wydzielić się tłuszcz, co w rezultacie prowadzi do uzyskania masła orzechowego. Uwaga. Należy co chwilę robić krótkie przerwy w blendowaniu.


Komentarze

Popularne posty