flawonoidy
Flawonoidy to naturalne związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym. Występują bardzo powszechnie w owocach i warzywach, a także w ziołach. Dotychczas poznano i opisano około 4000 związków flawonoidowych znajdujących się w kwiatach, owocach, liściach oraz nasionach roślin. Ze względu na różnice w budowie dzieli się je na flawanony, flawanole, flawony, izoflawony, flawonole i antocyjany.
Flawonoidy są barwnikami, które nadają roślinom bardzo różne kolory: od żółtego i pomarańczowego po granatowy. Pełnią też wiele ważnych funkcji, m.in. chronią rośliny przed nadmiarem promieniowania UV, przed atakami szkodników, grzybów i pleśni.
właściwości flawonoidów:
- wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antymiażdżycowe, rozkurczowe, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, antyarytmiczne, detoksykujące, hipotensyjne, antyagregacyjne
- należą one do szeroko rozpowszechnionych związków w świecie roślin (im wyższe spożycie warzyw i owoców, tym więcej flawonoidów dostarcza się do organizmu)
- najwięcej flawonoidów znajduje się w żywności niepoddanej obróbce termicznej i długiemu przechowywaniu
- główne źródła flawonoidów to warzywa (jak np. cebula, pomidory, papryka, brokuły) oraz owoce (jak np. cytrusy, jabłka, jagody, czarne porzeczki, winogrona)
- inne produkty zawierające te związki to kawa, kakao, herbata, czerwone wino, przyprawy, nasiona roślin strączkowych i niektóre zboża
flawonoidy - źródła w żywności:
- flawanole - herbata
- flawony - czerwony pieprz, czerwone wino, gryka, skórki owoców, skórka pomidorów
- flawonole - cebula, czerwone wino, grejpfrut, oliwa z oliwek, owoce jagodowe
- flawanony - cytryny, grejpfruty, limonki, pomarańcze
- izoflawony - soja
- antocyjany - owoce jagodowe, wiśnie
Komentarze
Prześlij komentarz