kuchnia koreańska
Kuchnia koreańska, bazuje przede wszystkim na ryżu i makaronie. Dania przygotowywane na ich podstawie najczęściej podawane są z dodatkami zwanymi banchan - przystawkami z warzyw, mięsa, ale także soi w najróżniejszych postaciach. Daniem narodowym jest oczywiście kimchi - potrawa z kiszonej kapusty i innych warzyw.
Podstawowe dania przygotowuje się z ziaren ryżu, kleiku i makaronu. Wiele warzywnych banchan opiera się z kolei na procesie fermentacji, dzięki któremu nie tylko zachowują one smak i trwałość, ale także bardzo pozytywnie wpływają na ogólną kondycję organizmu. Nie brakuje również zup, które stanowią równoprawną część głównego dania.
Co może zadziwiać, to fakt, że makarony w Korei ogólnodostępnym i powszechnym daniem stały się dopiero po II wojnie światowej, kiedy to dynamicznie wzrosła produkcja pszenicy. Wcześniej makaron pszenny (milguksu) był przyrządzany jedynie na specjalne okazje, takie jak urodziny czy wesela. W kulturze koreańskiej długi i nieprzerwany kształt makaronu symbolizował długowieczność i długotrwałe małżeństwo. Z kolei na dworze królewskim baekmyeon - makaron gryczany z bulionem z bażanta - uważano za danie absolutnie najwyższej jakości.
najpopularniejsze dania kuchni koreańskiej:
- bibim-guksu - makaron z warzywami podawany na zimno
- gomguk - zupa z gotowanych kości wołowych lub tkanek chrzęstnych (co pozwala uzyskać wysokokaloryczny wywar na zupę), doprawia się ją jedynie solą
- hangwa - tradycyjne koreański deser, spożywany przede wszystkim podczas świąt; to słodycze, których bazę stanowią: mąka, miód, cukier i jadalne korzenie
- japchae - makaron produkowany ze słodkich ziemniaków, podawany m.in. z różnymi warzywami
- jajangmyeon - makaron z sosem z czarnej fasoli, smażony z pokrojoną w kostkę wieprzowiną (ewentualnie owocami morza) i podawany z warzywami (m.in. cukinią i ziemniakami); dziś to rodzaj koreańskiego fast foodu, który jest jednym z ulubionych dań na wynos w tej części świata
- kal-guksu - makaron cięty nożem
- kong-guksu - makaron z bulionem sojowym podawany na zimno
- malgeunguk - zupa zaprawiana sosem ganjang, podawana często z niewielką ilością długo gotowanego mięsa lub owoców morza
- naengguk - lekka letnia zupa doprawiona ganjang i olejem sezamowym
- naengmyeon - danie z makaronem gryczanym podawane na zimno
- onmyeon lub guksu jangguk - gorący makaron z czystym bulionem
- tteok - rodzaj ciastek ryżowych przygotowanych głównie na bazie ryżu albo kleiku; podaje się je z nadzieniem, np. słodką pastą z fasoli, rodzynek, sezamu, orzeszków piniowych, miodu
- tojangguk - zupa zaprawiana sosem doenjang, której podstawowymi składnikami są małże, suszone sardele i krewetki
warto wiedzieć:
Banchan - zbiorcza nazwa dla przystawek w kuchni koreańskiej; osobną kategorię stanowią natomiast zupy i potrawki; wyróżnia się kilka podstawowych typów banchan:
- gui - dania z grilla bazujące na mięsie albo rybach, choć zdarzają się również warzywa; mięso kroi się na małe kawałki i zawija w świeże liście sałaty; można je podawać z ryżem, cienko pokrojonym czosnkiem oraz innymi przyprawami
- hoe - obecnie przede wszystkim saengseon-hoe - surowe danie rybne zatopione w sosie sojowym z wasabi lub gochujang; podaje się je z liśćmi sałaty lub pachnotki
- jjim i seon - dania gotowane na parze; pierwsza nazwa odnosi się do dań z mięsa lub owoców morza, druga dotyczy nadziewanych warzyw
- jeon - pikantne naleśniki przyrządzane z mąki pszennej i dodatków jak kimchi, owoce morza
potrawki - jjigae - podaje się je często w glazurowanym glinianym garnku; najpopularniejsze danie to potrawka z pasty sojowej z warzywami, rybą oraz tofu; potrawki często zmienia się w zależności od pory roku, poszczególne regiony mają także swoje ich odmiany

.jpg)





Komentarze
Prześlij komentarz