kalmary

     Kalmary (znane także jako kałamarnica) należą do rodziny głowonogów liczącej około 300 gatunków. Są zaliczane do owoców morza. Występują we wszystkich oceanach i morzach, a niektóre z nich mogą żyć w głębinach (nawet do 500 m ppm). W Europie są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich.

    Kalmary mają charakterystyczny obły i wydłużony korpus oraz 10 nóg, z których 2 są znacznie dłuższe niż pozostałe. Ciało jest pokryte chitynowym pancerzem, w różnych kolorach: od szaro-przezroczystego do czerwonego. Kalmary osiągają długość do 40 cm i mogą ważyć do 1,5 kg. Charakteryzują się delikatnym słodko-morskim smakiem i mają lekko gumowatą konsystencję, dlatego tak ważne jest, aby je odpowiednio przygotować.

właściwości i zastosowanie:

- zawierają witaminy A, C, E, z grupy B

- zawierają takie składniki mineralne jak potas, sód, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo

- to źródło białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3

mają niską zawartość tłuszczów nasyconych w odróżnieniu od innych produktów pochodzenia zwierzęcego

- uwaga! w przypadku, kiedy kalmary są smażone, ich całkowita zawartość tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych wzrasta

- mogą powodować alergie

można je przyrządzić zarówno na grillu, jak i rozgrzanej patelni, a także ugotować czy udusić

często spotykanym daniem są kalmary smażone na tłuszczu, pokrojone w krążki, obtoczone mąką


- w w przypadku posiadania świeżych kalmarów należy je dokładnie umyć i oczyścić z błon śluzowych, a następnie usunąć ich wnętrzności

w przypadku mrożonych kalmarów należy je po rozmrożeniu - najlepiej w zimnej wodzie oczyścić

Komentarze

Popularne posty