mąka kukurydziana

   Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, w przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej uzyskiwanej z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana posiada żółty kolor, skrobia natomiast jest białym proszkiem, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.

właściwości:

- to źródło białka, błonnika, witaminy B1, B6, folianów i składników mineralnych jak cynk, magnez, żelazo
- zawiera zawiera karotenoidy, czyli naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających
- nie zawiera glutenu, ma za to dużą ilość błonnika


zastosowanie:

- w przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli
- sucha mąka kukurydziana w połączeniu z wodą, nałożona na skórę, przyniesie ulgę w poparzeniach słonecznych
- sucha mąka kukurydziana pomoże pozbyć się plam z dywanu, odświeży maskotki, a za pomocą roztworu z mąki i wody można wyczyścić sztućce czy biżuterię
- mąkę kukurydzianą można też użyć jako szamponu na sucho, wmasować we włosy i je wyszczotkować

   Mąkę kukurydzianą można przygotować własnoręcznie. Do jej zrobienia wystarczy kasza kukurydziana. Należy ją zmielić w młynku do kawy przez kilka minut, a następnie przesiać przez sito, aby usunąć zbyt duże kawałki. 


Komentarze

Popularne posty