jagoda kamczacka

    Jagoda kamczacka to owoc drzewa o nazwie wiciokrzew kamczacki, odmiana wiciokrzewu sinego. Właściwości jagody kamczackiej od wieków są doceniane i wykorzystywane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. Owoce są nawet nazywane są "eliksirem życia" przez tubylczy lud Ajnów, zamieszkujący japońską wyspę Hokkaido.
    Naturalnym środowiskiem jagody kamczackiej jest Azja północno-wschodnia. Roślina ta uprawiana jest w chłodniejszych rejonach północnej Europy, także w Polsce.
    Owoce jagody kamczackiej są wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych.

    właściwości i zastosowanie:

- jest źródłem witaminy C
- zawiera witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, wapń i potas
- za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się jednak związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe
- może zapobiegać cukrzycy i chorobom układu krążenia
- może chronić przed promieniami UV
- to ciekawa alternatywa dla jagód leśnych czy borówek amerykańskich
- nadaje się do spożycia na surowo, jak również na przetwory, do suszenia czy mrożenia
- zastosowanie w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję dżemów, wina, słodyczy i jogurtów, z przeznaczeniem głównie na rynek japoński

Komentarze

Popularne posty