borówka brusznica
Borówka brusznica - inaczej borówka czerwona, czerwona jagoda czy borówka wiecznozielona - to roślina, która dzięki swoim właściwościom leczniczym od dawna znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie. Powszechnie wykorzystuje się owoc oraz liść borówki brusznicy.
W ziołolecznictwie liście borówki brusznicy stosuje się w schorzeniach układu moczowego, m.in. w zapaleniu pęcherza moczowego i nerek czy kamicy moczowej. Liście borówki brusznicy zawierają substancję o nazwie arbutyna (należy do glikozydów fenolowych), która działa silnie odkażająco na drogi moczowe i moczopędnie, ograniczając rozwój stanu zapalnego w układzie moczowym.
Liście borówki brusznicy wykazują także działanie przeciwbiegunkowe. Zawarte w nich garbniki działają silnie ściągająco na błony śluzowe układu pokarmowego, zmniejszając płynność stolców, a także bakteriobójczo na florę bakteryjną żołądka i jelit, unieczynniając toksyny bakteryjne.
Z kolei ekstrakty wodne z liści borówki brusznicy mają działanie przeciwbakteryjne w stosunku do niektórych szczepów bakteryjnych, w tym do Helicobacter pylori.
Uwaga! Duże dawki wyciągów z liści brusznicy stosowane przez dłuższy czas mogą powodować wymioty, stany pobudzenia, kurcze i niedokrwistość. Jednocześnie zawarte w odwarach garbniki mogą drażnić żołądek i powodować zatrucia.
Żurawina a borówka.... obydwie rośliny wyróżniają się mocno kwaśnym smakiem i czerwonym kolorem. Jednak na tym kończą się podobieństwa. Owoce żurawiny są znacznie większe od borówki brusznicy i nierównomiernie pokryte kolorem. Borówka brusznica ma zaś małe, drobniutkie owoce jednolicie czerwone. Poza tym żurawina leży poziomo przy ziemi i nie ma pędów pionowych. W naturalnym środowisku najczęściej rośnie na bagnach torfowych. Żurawina jest także uprawiana. Borówka brusznica to natomiast niewysokie krzewiny (około 20-30 cm). Rośnie w lasach sosnowych i mieszanych umiarkowanie suchych - dlatego można często znaleźć borówki podczas spacerów po lesie.
zastosowanie:
- borówkę brusznicę można wykorzystać do produkcji dżemów, konfitur i innych przetworów
- na ich bazie można również przygotowywać lecznicze nalewki i napary
- owoce borówki brusznicy charakteryzują się bardzo dużą trwałością, ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy – popularny środek stosowany jako konserwant przedłużający trwałość żywności (znany jako E210)
- przetwory z borówki brusznicy zachowują swoje właściwości, jeśli owoce i liście są właściwie zebrane, a potem przygotowane i tak: liście zbiera się w okresie od czerwca do sierpnia, a potem suszy się je w suszarniach, początkowo w temperaturze 30 stopni C, a następnie w temperaturze do 60 stopni C (są one bez zapachu, mają smak gorzki, lekko cierpki, ściągający); natomiast owoce brusznicy czerwonej pojawiają się w sierpniu - jagoda jest początkowo białokremowa, w miarę dojrzewania czerwienieje
Komentarze
Prześlij komentarz