papaja

  • Papaja jest owocem melonowca, zimozielonej byliny osiągającej wysokość 4-10 m. Ponieważ liście tworzą pióropusz, przypomina ona palmę. Papaja jest źródłem wielu witamin i soli mineralnych.  
  • Po nacięciu jeszcze niedojrzałych owoców, wypływa z nich mleczny sok, wykorzystywany do produkcji leków. Jego najważniejszym składnikiem jest papaina - enzym rozkładający biało. Usuwa on z jelit zalegające odpadki, a także pobudza trawienie. 
  • Papaina jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym i tekstylnym. W tym pierwszym służy jako dodatek do mięs, a w tym drugim zapobiega kurczeniu się jedwabiu i wełny. 
  • Zastosowanie dla papai znalazła także kosmetologia. Szampony, kremy, maseczki... Papaina usuwa obumarłe warstwy naskórka, lecz nie rusza zdrowej skóry.  
  • Miąższ owoców jest bardzo bogaty w beta-karoten, witaminę C, a ponadto zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i potasu, witaminy B1, B2, B6, E, niacynę, flawonoidy i karotenoidy. 
  • Papaina wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomaga przy dolegliwościach trawiennych, usuwa mdłości i uczucie pełnego żołądka po zbyt obfitych posiłkach. 


Komentarze

Popularne posty